Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven zijn interessant, maar waarom?

Zelf stroom opwekken is voor zowel consumenten als bedrijven een slimme keuze. De energierekening gaat omlaag, terwijl u de waarde van uw pand hiermee verhoogt. Daarbij draagt u meteen ook uw steentje bij aan een beter milieu. Zonnepanelen voor bedrijven aanschaffen is even een investering, maar die verdient u binnen 6 tot 8 jaar alweer terug. Maar er zijn meer redenen om serieus te denken aan zonne-energie als bedrijf zijnde. Daar komen we later op terug. Eerst de kosten en financiering.

 

Wat zijn de kosten van zonnepanelen voor bedrijven?

Hoeveel kosten zonnepanelen voor bedrijven? Het antwoord is niet zo één, twee, drie te zeggen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. Maar de belangrijkste factor is het type zonnepaneel wat u kiest. Dit bepaalt onder meer hoeveel rendement het oplevert.

 

Maar ook zaken als hoeveel schaduw er op het dak is bepaalt wat de zonnepanelen doen en hoeveel dat opbrengt. U begrijpt: meer zon betekent dat de panelen meer energie kunnen opwekken. En het tegenovergestelde: meer schaduw is minder stroom.

 

Ook het type dak speelt een rol. Omdat er dan ook een andere installatie en ander montagemateriaal bij komt kijken. De totaalprijs van zonnepanelen bestaat ook voor bedrijven uit onder de kosten voor installatie, montagemateriaal, bekabeling en omvormer(s).

 

Profiteer van belastingvoordeel met zakelijke zonnepanelen

De overheid wil graag dat iedereen milieuvriendelijk gaat leven. Daar hoort ook duurzame energie bij. Om bedrijven te stimuleren over te stappen op duurzame energiebronnen als zonnepanelen, zijn er een aantal voordelige fiscale regelingen:

 

  • EnergieInvesteringsAftrek (EIA)
  • KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)
  • BTW en algemene investeringsaftre

 

Overigens zijn er ook aantrekkelijke regelingen om als zonnepanelen als particulier te kopen.

 

Energie investeringsaftrek (EIA)

Investeert u met uw bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie?

Dan kunt u gebruik maken van de regeling Energie Investeringsaftrek. Kortweg EIA. Met de EIA is het voor u mogelijk om 45% van uw investering af te trekken van de fiscale winst.

 

KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)

Ieder bedrijf dat investeert in bedrijfsmiddelen, kan in aanmerking komen voor de Kleinschaligheids Investeringsaftrek. Die bedrijfsmiddelen kunnen van alles zijn, mits het maar met uw werk te maken heeft. Voor inverteringen tussen de 2.301 t/m 57.321 euro (zoals zonnepanelen) is de aftrek 28%.