Bedrijventrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Kruipruimte isolatie, wat moet je erover weten?

Voor bijzonder veel woningen geldt dat ze beschikken over een zogenaamde kruipruimte. In het gros van de gevallen kozen mensen er in het verleden voor om deze niet te laten isoleren. Gedurende lange tijd werd hier eigenlijk zo goed als geen aandacht aan besteed. Dat is tegenwoordig natuurlijk wel even anders. Het toepassen van kruipruimte isolatie zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. Dit geldt niet in het minst voor de energiebesparing die je ermee kan realiseren. Zou je hier nu graag meer over willen ontdekken? Dan is het zeker de moeite waard om de hieronder aanwezige informatie door te nemen.

Hoe kan je kruipruimte isolatie plaatsen?

Wil je graag kruipruimte isolatie plaatsen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er hiervoor gebruik kan worden gemaakt van verschillende isolatiematerialen. Je moet wel even goed bekijken of deze ruimte voor jou of de vakman toegankelijk is of niet. Het type isolatiemateriaal wordt in de praktijk immers in het gros van de gevallen uitgekozen op basis van de beschikbare hoogte in de kruipruimte. In ieder geval is het bij kruipruimte isolatie onder meer mogelijk om te kiezen voor het gebruik van isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld PUR-schuim evenals Icynene schuim, EPS-isolatieplaten, etc. Let wel, hou er rekening mee dat de kostprijs tussen de verschillende soorten isolatiematerialen voor de kruipruimte in de praktijk behoorlijk uiteenlopend kan zijn. 

Met welke kosten moet je rekening houden?

De kosten waar je bij de plaatsing van kruipruimte isolatie rekening mee zal willen houden zijn sterk afhankelijk van de manier waarop het isoleren gebeurt. Kies je met andere woorden voor vloerisolatie of ga je kiezen voor bodemisolatie? In het laatste geval kan er gebruik worden gemaakt van twee verschillende soorten isolatiematerialen. Je kan hierbij denken aan met name:

  • EPS-parels of -chips; 

  • Schelpenisolatie;

Voor deze eerste optie geldt dat er sprake is van een prijskaartje gelegen tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter. Voor deze tweede optie geldt dat je kan rekenen op een kostenplaatje gelegen tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter. Door je kruipruimte te isoleren kan je niet alleen besparen op de energiefactuur, bovendien creëer je ook zeker een mooie meerwaarde voor je huis.

Een vochtige kruipruimte isoleren, kan dat?

Ben je van plan om kruipruimte isolatie te laten plaatsen? In dat geval moet je er wel rekening mee houden dat de omstandigheden die heersen in deze ruimte van je woning sterk verschillend kunnen zijn. In het bijzonder moet je aandachtig zijn voor vochtige kruipruimtes. Hierbij geldt dat er een zeer specifieke manier van isoleren moet worden gehanteerd. Denk hierbij aan de volgende stappen:

  1. Breng een bodemfolie aan op de bodem van je kruipruimte; 

  2. Combineer vloerisolatie met bodemisolatie;

  3. Zorg voor een goede ventilatie in de kruipruimte; 

Het isoleren van de kruipruimte is één ding, maar daarnaast moet je ook voldoende ventilatie voorzien. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om het ontstaan van vochtproblemen te voorkomen. Er wordt hiervoor in de praktijk vooral gebruik gemaakt van gevelopeningen. Op deze manier kan het vocht eenvoudig een weg naar buiten vinden waardoor ook de luchtvochtigheid in de kelder zal dalen. Ook hier zal je hoe dan ook zeker aandacht aan willen besteden wanneer je de keuze maakt om kruipruimte isolatie te laten plaatsen in je woning.