Bedrijventrefpunt
Image default
Auto’s en Motoren

Een Scooter verzekeren, hoe doe ik dit?

Je scooter verzekeren? Je hebt geen keuze. Je zal wel moeten. In ons land geldt namelijk een wettelijke verplichting om de scooter te verzekeren. Dat geldt ook voor brommers, auto’s en de e-bikes of speed pedelecs zoals we die tegenwoordig kennen. Wil jij je scooter verzekeren dan heb je de keuze uit drie varianten: de WA verzekering de WA Diefstal en Brand en de WA Diefstal, Brand en Aanrijding. Je scooter verzekeren is maatwerk geworden. Je kunt zelf je pakket samenstellen en kunt spelen met de hoogte van het eigen risico en ook met de maandelijkse premie.

Scooter op naam? Dan meteen ook je scooter verzekeren!

Voor je na het kopen van een scooter gaat genieten van de vrijheid die het trendy voertuig je biedt, is het eerst zorgen dat de verzekering geregeld is. Vanaf het moment dat je een scooter op naam krijgt is een verzekering verplicht. Althans als je de openbare weg op gaat. Tegelijk met de aankoop van je scooter regel je dus de verzekering. Zo kun je snel genieten van je nieuwe tweewieler zonder je zorgen te hoeven maken over een schade of een aanrijding.

Sterke gelijkenis met het verzekeren van een auto

De scooter verzekeren lijkt in veel op het verzekeren van de auto. Dat begint al bij het verplichte karakter van de verzekering. Je dient zowel voor de auto als de scooter minimaal een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de scooter verzekeren op de goedkoopste wijze. En dus is de dekking van deze verzekering ook beperkt. Zo wordt alleen de schade die jij toebrengt aan anderen vergoed. En dus niet de schade die je eigen scooter opgelopen heeft.

 

Een bredere dekking heeft de WA Diefstal en Brand verzekering. Zoals de naam al zegt, je bent nu ook verzekerd tegen diefstal van de scooter en tegen de gevolgen van brand. Als je betrokken raakt bij een aanrijding dan is de schade aan de eigen scooter nog steeds niet verzekerd overigens. Die schade moet je zelf maar op zien te lossen. Pas als je de allrisk verzekering kiest, in het geval van je scooter verzekeren heet die WA Diefstal, Brand en Aanrijding overigens, wordt de schade bij een aanrijding vergoed. Eindelijk! En dat zelfs als je zelf schuldig bent. Op die manier hoef je dus nooit bang te zijn dat je met hoge kosten te maken krijgt. Uiteraard mag er geen opzet in het spel zijn.

Scooter verzekeren tegen diefstal: de aanschafwaarde wordt uitgekeerd bij een nieuwe scooter

Over diefstal en je scooter verzekeren gesproken; ook daar gelden duidelijke regels voor. Word je scooter in het eerste jaar gestolen, dan krijg je de aanschafwaarde van je scooter uitgekeerd. Let wel, dan moet je de scooter wel als nieuw gekocht hebben. Bij een tweedehands scooter geldt altijd dat de dagwaarde zal worden uitgekeerd. In alle gevallen moet sprake zijn geweest bij het gebruik van een goedgekeurd slot. Zo niet dan wordt er niet uitgekeerd.

Voor veel mensen telt alleen de hoogte van de premie

Wat voor veel mensen bij scooter verzekeren belangrijk is, is de premie. De premie komt tot stand op basis van onder andere je leeftijd, het type scooter, je woonplaats en het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie uitvalt. De woonplaats? Ook dat is inderdaad interessant. Hoe drukker de stad is waarin je woont, hoe hoger de premie. Dit om de simpele reden dat je in de stad meer kans hebt op een ongeluk dan ergens op het platteland. Je kunt zelf de maandelijkse premie bij de meeste verzekeraars naar beneden brengen door het eigen risico te verhogen. Dat is echter maar net wat je zelf wenst. Het verstandigste is daarom om altijd te kiezen voor scooterverzekering vergelijken.

Ook de snelle speed bikes moeten een brommerverzekering afsluiten

Net als brommers en scooters moeten tegenwoordig ook de speed pedelecs, ook wel e-bikes genoemd, verzekerd worden gelijk een brommer of scooter. Volgens de wet vallen deze zeer snelle fietsen onder de bromfietsen. Dat houdt in dat ze ook zo verzekerd dienen te worden. In ons land wordt vooral gekeken naar welke verzekeraar de goedkoopste verzekering aanbiedt. Het zal in het DNA zitten van de Nederlander die kennelijk voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten.

Je scooter verzekeren is toch vooral voor je eigen bestwil

De meeste Nederlanders verzekeren hun scooter ook vooral omdat het moet. Omdat het wettelijk verplicht is. En dat terwijl je scooter verzekeren toch vooral voor eigen bestwil is. Een ongeluk krijgen of veroorzaken met een onverzekerde scooter kan verregaande consequenties hebben, ook op financieel vlak. Het kan de rest van je leven bepalen. Dan toch beter vooral een paar euro investeren in een scooterverzekering. Het is wat betreft de te kiezen verzekeraar zoeken naar die partij die de voor jou beste prijs- kwaliteitsverhouding aanbiedt.

Je hoeft je zelf niet eens meer af te melden bij de huidige verzekeraar

De prijs- kwaliteitsverhouding is echter niet het eerste waar mensen de scooter verzekering op vergelijken in de laatste maanden van het jaar. Want dan worden de verzekeringen massaal vergeleken om vervolgens ook met duizenden mensen tegelijk de overstap te maken. Wat bij die vergelijkingen vaak de doorslag geeft is de prijs. Hoe goedkoper de scooterverzekering is, hoe groter de kans dat mensen besluiten over te stappen. Vaak hebben ze het polisblad niet eens ingekeken. De prijs is leidend en dat is niet altijd eerlijk en evenmin verstandig. Overstappen is tegenwoordig gemakkelijk. Je kunt elk jaar opnieuw een andere verzekeraar kiezen. Wat betreft het verstappen word je volledig ontzorgd. Je hoeft je zelf bijvoorbeeld niet af te melden bij je huidige verzekeraar. Dat wordt allemaal voor je gedaan. Overstappen om je scooter te verzekeren is alleen een kwestie van een ID-kaart bij de hand hebben en je bankrekeningnummer. Heb je dat? Dan is overstappen een fluitje van een cent. Overstappen of niet, zorg dat je altijd je scooter verzekering in orde hebt. Het bespaart je onnoemelijk veel ellende als er iets gebeurt zonder dat je verzekerd bent. Knoop dat maar goed in je oren.