Bedrijventrefpunt
Image default
Bedrijven

Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt in Nederland heeft te maken met een aanhoudende krapte die werkgevers voor grote uitdagingen stelt. Waar er enkele jaren geleden nog sprake was van hoge werkloosheid, zien we nu dat het aantal vacatures de beschikbare arbeidskrachten overstijgt. Dit is merkbaar in vrijwel alle sectoren, van techniek en bouw tot onderwijs en gezondheidszorg. Deze blog biedt bruikbare tips om als werkgever toch succesvol personeel te werven in deze competitieve markt.

De oorzaak

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is het gevolg van meerdere samenkomende factoren. Een aantrekkende economie leidt tot een verhoogde vraag naar personeel, maar dit is slechts één zijde van het verhaal. Een diepere oorzaak ligt in demografische verschuivingen, zoals de vergrijzing. Een grote groep ervaren werknemers gaat met pensioen, terwijl er een kleinere instroom is van jongeren. Bovendien zijn deze jongeren vaker hoger opgeleid, wat leidt tot een nijpend tekort aan vakmensen in praktische beroepen.

De impact op verschillende sectoren 

Sectoren zoals de techniek, bouw, zorg, kinderopvang, transport en onderwijs voelen de krapte het meest. Deze sectoren hebben specifieke vaardigheden nodig die niet snel door automatisering of eenvoudige omscholing kunnen worden vervangen. Het gevolg is een groeiend aantal vacatures dat moeilijk te vervullen is, wat weer leidt tot verhoogde werkdruk bij het bestaande personeel en uiteindelijk een verminderde dienstverlening of productiecapaciteit.

Strategieën om personeel te werven

Toekomstbestendig personeelsbeleid opstellen 

In het licht van de demografische verschuivingen en sectorale behoeften is het belangrijk voor bedrijven om een toekomstbestendig personeelsbeleid te ontwikkelen. Dit begint met een grondige analyse van de huidige personeelsbestand en toekomstige pensioneringen. Vervolgens is het belangrijk om te anticiperen op de vaardigheden die in de komende jaren nodig zullen zijn en hoe deze kunnen worden ontwikkeld binnen het huidige personeel of via nieuwe aanwervingen. Strategische personeelsplanning helpt niet alleen bij het voorspellen van behoeften, maar ook bij het opzetten van een gestructureerd opleidings- en ontwikkelingsprogramma.

 

Verbeteren van het recruitmentproces 

Het optimaliseren van het wervingsproces is belangrijk om snel en efficiënt de juiste kandidaten aan te trekken. Dit kan onder meer door de vacatureteksten helder en aantrekkelijk te formuleren en door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en sociale media voor het bereiken van een bredere groep kandidaten. Daarnaast is het essentieel om de sollicitatieprocedure te stroomlijnen om snelle en positieve interacties met kandidaten te garanderen. Schakel hiervoor bijvoorbeeld een uitzendbureau in Ommen in. Persoonlijke aandacht en een vlotte communicatie kunnen het verschil maken in het vasthouden van de interesse van potentieel geschikte kandidaten.

Nieuwe bronnen van talent aanboren 

Werkgevers moeten verder kijken dan de traditionele wervingskanalen. Dit kan door actief te zoeken naar talent in minder voor de hand liggende plaatsen zoals scholen, universiteiten, en zelfs internationaal. Ook het betrekken van mensen met een arbeidsbeperking of statushouders kan onbenutte potentieel aanboren. Daarnaast kan het stimuleren van medewerkers om hun eigen netwerken te gebruiken voor het aanbevelen van geschikte kandidaten zeer effectief zijn, gezien veel mensen werk vinden via persoonlijke connecties.

Creatieve oplossingen en employer branding

Het werk anders organiseren 

Een creatieve benadering van werkorganisatie kan nieuwe mogelijkheden openen om vacatures te vullen. Door functies anders in te richten, bijvoorbeeld door taakherontwerp of jobcarving, kunnen taken zodanig worden verdeeld dat ze beter passen bij de capaciteiten van beschikbare kandidaten. Dit kan ook inhouden dat je flexwerkers of parttime medewerkers meer verantwoordelijkheden en vaste uren biedt, of zelfs volledige functies op afstand laat uitvoeren om een breder geografisch talentenpool aan te spreken.

Employer branding versterken

 In een markt waar de werknemers het voor het kiezen hebben, is het cruciaal om als een aantrekkelijke werkgever naar voren te komen. Dit bereik je door een sterke employer brand te ontwikkelen, die niet alleen zichtbaar is op je website en sociale media, maar die ook weerspiegeld wordt in de cultuur en waarden van je organisatie. Laat potentiële werknemers zien wat het werken bij jouw bedrijf uniek maakt en welke waarden en missie je deelt. Denk ook aan het actief uitdragen van deze aspecten tijdens open dagen, bedrijfstours, en via ambassadeurs van het bedrijf.

Voorbij het CV kijken 

Traditionele selectiecriteria zoals opleiding en directe werkervaring zijn niet altijd de beste indicatoren voor succesvolle prestaties. Een focus op soft skills, motivatie en de bereidheid om te leren kan vaak waardevoller zijn. Bied trainingen en opleidingen aan als onderdeel van het aannameproces om zo de brug te slaan tussen het potentieel van kandidaten en de eisen van de functie. Dit benadrukt ook je inzet voor ontwikkeling en groei van je medewerkers, wat weer bijdraagt aan je employer branding.