Bedrijventrefpunt
Image default
Dienstverlening

Terug naar werk na een burn-out, hoe de bedrijfspsycholoog je kan helpen

Wanneer een medewerker met een burn-out bij een bedrijfpsycholoog onder begeleiding is, komt er een moment dat de energie toeneemt en de medewerker in staat is het werk weer te kunnen oppakken. Sommigen vinden dit een lastig moment en zien dit als een behoorlijke obstakel om weer te starten met werk. Vragen zoals: Met welke werkzaamheden kan ik starten? Met hoeveel uur kan ik beginnen? Wat gebeurt er als ik het niet kan volhouden? komen vaak voor. Hier helpt een bedrijfspsycholoog.

Terug naar werk na een burn-out

Tijdens de begeleiding bij de bedrijfspsycholoog komt het thema ‘wanneer weer terug naar werk’ altijd aan bod. Want zodra het mogelijk is wordt een medewerker na een burn-out aangemoedigd te gaan werken. Sommigen geven dit zelf aan, anderen vinden het lastig en ervaren een drempel. Na een tijdje thuiszitten wordt dit ook niet meer als leuk ervaren en het bevordert niet het herstel van de burn-out. De bedrijfspsycholoog kan hier helpen: immers werken geeft structuur, betekenis en het is weer leuk om contact te hebben met collega’s. Werken kan zelfs het herstel van een burn-out bevorderen.

Hoe kan een bedrijfspsycholoog kan helpen bij burn-out

Een bedrijfspsycholoog is ondersteunend voor medewerker en leidinggevende. Samen wordt met medewerker en leidinggevende afgestemd wanneer gestart wordt met werken. Belangrijk is dat de leidinggevende de medewerker opvangt bij binnenkomst op de eerste werkdag. Hou er rekening mee dat veel collega’s zullen vragen hoe het gaat met de terugkerende medewerker. Dit is goed bedoeld, maar kan ook als belastend worden ervaren door een overload aan aandacht.

Een drempel is dat veel medewerkers zich schamen dat ze zich ziek hebben gemeld met een burn-out. Vaak vragen collega’s zich af: hoe herken je een burn-out? Dat het destijds niet is gelukt het werk vol te kunnen houden. Ze voelen zich schuldig omdat andere collega’s tijdens de afwezigheid het werk hebben opgevangen en daardoor een hogere werkdruk hebben ervaren. Dit kan een drempel zijn om te starten met re-integratie, en een goed moment om in gesprek te gaan met een bedrijfspsycholoog.

Werken aan motivatie en vertrouwen na een burn-out

Samen met de bedrijfspsycholoog en de medewerker wordt besproken welke werkzaamheden kan worden gestart. Vaak zijn het eenvoudige taken zonder werkdruk. Belangrijk is dat het motiverend werkt. Niet te gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk of te belastend. Samen met een bedrijfspsycholoog bespreekt de medewerker de mogelijkheden. Denk ook aan het tijdstip dat iemand later op de dag start en eerder weer stopt en niet meteen aan het drukke verkeer deelneemt. Het gaat om het opbouwen van uren, hoe beter de start van re-integratie hoe groter de slagingskans om weer volledig te herstellen van een burn-out. Met de ervaren psychologen van Evoli Bedrijfpsychologie zijn uw medewerkers snel weer hersteld van een burn-out.